top of page
Blog: Blog2
Zoeken
  • Isabelle

Betoog: Geverfde infrastructuur? Waarom?

Je ziet ze steeds vaker, regenboogpaden. Een gedeelte van de openbare weg geverfd in de kleuren van de regenboog om als gemeente aandacht te vragen voor de acceptatie en tolerantie van de LHBTQIA+ community. In het dorp waar ik opgegroeid ben, Son en Breugel, zijn ze momenteel druk aan het discussiëren of ze wel of geen regenboogpad aan willen leggen. Ik als LHBTQIA+-er en Stalen Neus heb hier natuurlijk een mening over. En deze mening wil ik graag delen met de lezers van onze wekelijkse blog. Met jou dus!

Een klein gebaar, een grote betekenis

We leven in een tijd waarin nog veel homogeweld plaats vindt. Ik meen het, google een keer het woord ‘homo’ en je krijgt waarschijnlijk 95% negatieve nieuwsberichten. Dit gaat in tegen artikel 1 van de grondwet. Daarom is het als gemeente een sterk statement om zo’n betekenisvol regenboogpad aan te leggen. 


Weerstand

Toch is er veel commentaar op het aanleggen van het regenboogpad in Son en Breugel. Op 11 oktober 2019 (coming-out day) kwam er een artikel online van de lokale krant dat de D66 het wel zou zien zitten om zo’n pad aan te leggen en zich hiervoor hard gaat maken. 

Precies een maand later vroeg ik me af hoe het nu staat met de voorderingen van het regenboogpad. Ik nam contact op met de fractievoorzitter van D66 en tot mijn verbazing vertelde ze me dat er nog veel weerstand was van andere partijen. Zo vinden veel partijen het prima om eens per jaar de regenboogvlag uit te hangen maar een regenboogpad wat permanent op de openbare weg geverfd wordt, dat gaat te ver. “Tenslotte willen we toch ook dat ‘onze homo’s’ geaccepteerd worden? Waarom moeten dan nog meer benadrukken dat ze anders zijn?”


Mijn verhaal

Toen ik zelf jong was wist ik altijd al dat ik anders was. Het voelde het alsof er iets mis met me was. Dit kwam doordat homoseksualiteit nooit besproken werd. Alsof het niet bestond. Het duurde voor mij een hele lange tijd om het mysterie rondom mijn seksualiteit te ontrafelen. Ik belande in een depressie en zonderde me af van de rest van de wereld.

Begrijp me niet verkeerd. Ik denk niet dat het zien van een paar felle kleuren op de straat mijn depressie hadden kunnen voorkomen. Wel ben ik van mening dat het veel gesprekken zal openen. Kinderen zijn nieuwsgierig en willen de wereld begrijpen. Stel dat ik als kind nu aan de hand van mijn moeder had overgestoken over een regenboogpad en vervolgens had gevraagd waar dat voor stond? Dan had het me op latere leeftijd een lange zoektocht bespaard. 


Dus lieve gemeenteraadsleden…

Dus lieve gemeenteraadsleden van Son en Breugel. Ik weet dat het veel gevraagd is om een stuk van jullie openbare weg te verven. Maar als we daar een gevoel van liefde en saamhorigheid voor terug krijgen? Dan maakt dat stukje kleurrijke infrastructuur toch helemaal niets meer uit? 


Met vriendelijke regenbooggroet,

Luuk van de Ven. Strijder voor liefde en inclusiviteit.

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page